Tothavens Dyr

På Tothaven er vi glade for dyr… og dyrene er vist også glade for Tothaven… Neden for kan du læs om de dyr du kan møde på Tothavens Besøgsgård.


Kune Kune grise

Vores Kune Kune grise  er så kælne så de nok aldrig bliver lavet til spegepølse.
Soen Trille har de sidste to år fået nogle fine store kuld af smågrise. forrige år fik vi endnu en lille avls so Lotte, så i år regner vi med at de begge får smågrise i løbet at sommerhalvåret.

Kunekuner er små, farverige og ekstremt tamme svin fra New Zealand. De er kendt som “Maori Pig”, ordet kunekune betyder fed og rund på Maori-sprog. Deres oprindelse er ukendt, men det menes, at de er af asiatisk afstamning. Maori folket holdt dem ikke i fangenskab, men lod dem bevæge sig frit ind og ud af landsbyens hytter. Det kan være grunden til, at de ikke er tilbøjelige til at stikke af og er så imødekommende overfor mennesker.

Deres brede hoved, buede ansigt (dish) og korte, opadvendt tryne giver dem deres evne til at græsse i stedet for at rode i jorden. Så de kan faktisk (næsten) slå græsset uden at endevende det hele.


Miniatureæsler og æselmarie

I vinteren 2021 hentede vi to små særlige beboere til Tothaven. De hedder Tom og Knut og er miniature æsler. De er så nuttede og i skal glæde jer til at møde dem når i kommer. De går ofte lige ved indgangen når man kommer ind på gården fra P-pladsen.
Knut og Tom har en slags storesøster i Marie som er et almindeligt størrelse æsel. Hende har vi haft siden Andrea fik hende i 10 års fødselsdagsgave i 2017.


Ungarske uldsvin

nvh-118-of-233.jpg

For et par år siden hentede vi 3 ungarske uldsvin i Præstø. Dejlige og meget nysgerrige dyr.

De 2 blev slagtet   – Fantastisk kød – mere mørkt end andet svinekød vi har prøvet og med en super lækker fedtmarmorering.

Den overlevende gris hedder Jesus og er udpeget til at blive avlsorne. Han har  fået sig en kæreste fra Jylland. Hun hedder Olga og de 2 får hvert forår et fint kuld små uldgrise som i kan fine på den store grisefold helt ende ved skoven.


Malkegeder

Vi overtog en lille gedeflok at dansk Landracegeder fra Tue I Hillerød i vinteren 15/16. De fik deres første kid i foråret 16 og hele året har vi fået den fantastiske friske gedemælk hver eneste dag. I efteråret 17 udvidede vi flokken med 10 unge malkegeder fra en økologisk mælkebonde i Jylland. De er en blanding af Dansk Landrace og Toggenburg.

Vi er meget glade for vores  gedeflok, som både forsyner os med mælk, kød og smukke skind. Og dermed også med ost, is og yoghurt.

Vi åbnede et lille gårdmejeri på Tothaven i foråret 2019, så vores gæster kan få mulighed for at købe Tothavens egen ost og is.

Gederne bliver blandt andet fodret med masser af fyr som et par af de lokale træfældere kommer med. Gederne nyder både barken og nålene, og foretrækker det ofte frem for græs og hø. Især i de kolde vintermåneder udgør fyrretræerne et friskt tilskud til gedernes foder.


Kaniner

Kaninerne på gården leverer i sommerhalvåret en lind strøm af små søde kaninunger, som gårdens besøgende kan få lov at kæle med. Det er en blanding af løvehoved og dværgkanin som er super søde og bløde.


Moskus ænder

Vores lille andeflok går altid frit rundt på Tothavens marker.  De sørger for at holde området frit for de snegle, vi helst ikke vil ha besøg af i køkkenhaven og så sørger de altid for at lave en forygende masse søde ællinger.


Løbeænder

Løbeænder har vi også på Tothaven. De marcherer i takt og snakker meget. De har en sjov opretstående figur, der får dem til at minde om en lille militær enhed, når de kommer trampende forbi. Løbeænder kommer oprindeligt fra asien hvor de er blevet brugt igennem århundreder til sneglebekæmpelse i markerne.


Kalkuner

Konrad og Katrine er vores altid sultne kalkuner. De går ofte frit omkring og kagler løs.  Kalkunerne er fredelige, men nysgerrrige, og vil meget gerne følge med i alt vi går og roder i på gården, og står døren åben, vader de gerne indenfor.


Ponyer

Vi har 6 ponyer på Tothaven. Det var egentlig deres skyld at vi oprindeligt købte Tothaven, da vi manglede et sted med plads til dem. flere af ponyerne bliver blandt andet brugt til trækture, når vi har åbent på besøgsgården, så der har i mulighed for at hilse på dem helt tæt på.
Det er Shetlænderne Lucky og


Høns

På Tothaven er de fleste af dyrene her mest for hyggens skyld og fordi vi bare synes at det er rigtigt sjovt at have husdyr og give dem et godt og værdigt liv. Men der er et par af dyreflokkene som ikke kun er her for at hygge med, men som også har et job. Det er gederne der laver mælk til os og hønsene der lægger æg.
Vi har 200 æglægningshøns både Isa Brown, Grünlægger og dansk landrace.


Nogle går frit på gården når vi har åbent og andre går i deres hønsegårde. Man er meget velkommen til at gå ind til dem og kæle med dem.
Vores 200 æglægningshøns kan du også læse mere om under menu punktet Tothavens æg


Hunde

Hunden Pirjo er Border Collie og familiens energibundt der med sin hang til pinde og bevægelige lysreflekser læner sig meget kraftigt op ad en 4 bogstavs diagnose. Han har fået en ven, Chilli som også er hyrdehund, hun er bare Australian Shepard  og noget mere nede på jorden. Hundene holder ræven fra gården. De patruljerer frit omkring på jorden alle døgnets timer, og har et lunt rum i stalden, hvor de sover. Når der er åbent på besøgsgården, lukker vi hundene ind og giver dem fri, så de ikke bliver forvirrede over de mange nye mennesker.

Ca hvert andet år får Chili hvalpe, og de plejer at elske at få besøg af Tothavens gæster. Vi plejer at skrive på Facebook og instagram når vi har hvalpe der er klar til at få besøg. Sidste år var vi nød til at beholde en af hvalpene fra Chillis kuld. Så nu bor Pippi også her på Tothaven. Hun er en rigtig spilopmager, men virkeligt sød.


Katte

Kattene Siv, Nif, Mette og Mymle holder gården rottefri og musebestanden i ave. Og så sørger de for en lind strøm af lækre langhårede killinger.